COPD behandeling

COPD behandeling

Fysiotherapie bij COPD

U kunt binnen onze afdeling fysiotherapie ook terecht voor COPD behandeling. De belangrijkste taak van de fysiotherapeut is het in kaart brengen van de fysieke beperkingen die het gevolg zijn van COPD.

De behandeldoelen binnen de fysiotherapie worden gericht op fysieke activiteit, fysieke capaciteit en ademspierfunctie verbeteren of optimaliseren. Naast de beperking als gevolg van de aangetaste longen, zijn ook de lichamelijke en psychische gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijk om mee te nemen.

Door de veelal langdurige behandelrelatie tussen patiënt en therapeut kan daarnaast bij uitstek aandacht worden besteed aan leefstijlverandering. Ook kan het dagelijkse functioneren door de vele contactmomenten goed gemonitord en gesignaleerd worden en worden andere zorgverleners vroegtijdig ingeschakeld indien nodig. Hierdoor kan de beste zorg op maat aan de patiënt gegeven worden.

U krijgt een vergoeding voor oefentherapie als u COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat u krijgt hangt af van de GOLD-classificatie.

In 2022 krijgt u:

  • Klasse A: 5 behandelingen in jaar 1 (12 maanden)
  • Klasse B1: 27 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 3 behandelingen per jaar vanaf jaar 2
  • Klasse B2, C en D: 70 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 52 behandelingen per jaar vanaf jaar 2

Onze therapeut bepaalt aan de hand van een vragenlijst en het aantal longaanvallen van de afgelopen 12 maanden in welke klasse u valt.

EDF1821C-E38A-4B94-9598-2C2077E0B68B
NLPost 3 (Metabolic Fit I)

Makes you feel better!

Meer weten?

Onze gespecialiseerde medewerkers helpen u graag verder!